Back to All Events

Dnevi knjige v Mariboru - Četrtek (3. dan)

  • Maribor Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

10.00–13.00 in 15.00–18.00, GRAJSKI TRG IN BUKVARNA CIPROŠ

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM

Na preži smo za dobro knjigo (po ugodni ceni)! Na knjižnem sejmu na Grajskem trgu sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Beletrina, Forum slovanskih kultur, Književno društvo Hiša poezije, Vigevageknjige, Klub kulturnih ustvarjalcev KU KU, Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, Alma Mater Europaea – ECM, Založba Alma Mater Press, Založba AMEU - ISH, Pokrajinski muzej Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Založba ZRC, Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana, Kulturna agencija Petőfi – Petőfi Cultural Agency, Francoski inštitut v Sloveniji, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, Bitcoin knjižnica, Vlado Began – samozaložnik, Dve luni, zavod za poetizacijo sveta.

Vabi tudi Bukvarna Ciproš (KC Pekarna) na desnem bregu Drave.

Spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.


GRAJSKI TRG

ULIČNA RAZSTAVA ILUSTRACIJ: ANA MARAŽ, EVA MLINAR IN TINA VOLARIČ

Produkcija: Mariborska knjižnica v partnerstvu z MKC Maribor in festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru.


GRAJSKI TRG

ULIČNA RAZSTAVA OBLEČENIH PESNIŠKIH ZBIRK FESTIVALA PRANGER: SREDNJA LESARSKA IN GOZDARSKA ŠOLA MARIBOR

Produkcija: MKC Maribor in Festival Pranger. Izvedba v sodelovanju s Srednjo lesarsko in gozdarsko šolo Maribor.

 

Foto: arhiv Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor

 

10.00 in 11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

NOČNI OBISK S PISATELJICO GAJO KOS

V goste prihaja avtorica priljubljenih in nagrajenih zgodb, ki piše za najmlajše ter zanje občasno tudi kaj prevede. V letu 2019 je pri Mladinski knjigi izšla slikanica Obisk (z ilustracijami Ane Zavadlav), leta 2022 pa je izšlo nadaljevanje te slikanice z naslovom Nočni obisk. Gre za zgodbo o prijateljstvu ter medsosedskih odnosih med lenivci in tapirji. Dogajanje je atraktivno in slikovito ter kljub glavnemu liku, lenivcu Smrču, ki je bolj počasne sorte, razgibano in dinamično. Pripoved gre z roko v roki z imenitnimi ilustracijami Ane Zavadlav, ki nam na nepozaben način približa živalski svet ter dnevno ali nočno vzdušje visoko v krošnjah, pod drevesi ali v vodah eksotičnega gozda. Slikanica, ki poudarja pomen in vrednote medsebojnega sodelovanja ter pomoči, je namenjena otrokom od predbralnega obdobja naprej do konca prve triade osnovnih šol. Na obisku nam bo Gaja Kos povedala marsikaj zanimivega o lenivcih in tapirjih, skupaj s pisateljico pa se bomo podali v čisto pravo džunglo!

Organizira: MKC Maribor.

 
 

11.00–13.00 in 16.00–17.00, GRAJSKI TRG

MEDTEM KO ČISTIM ČEVLJE RUDOLFU MAISTRU: PERFORMANS MIŠE GAMS

Le komu dandanes čistimo čevlje, da lahko preživimo iz dneva v dan? So časi zdaj takšni, da se je bolje sklanjati proti vzhodu, zahodu ali kar v vse smeri neba? Kakšno sporočilo je general in pesnik Rudolf Maister pustil mlajšim generacijam? Performerka Miša Gams, ki deluje tudi kot kritičarka in pisateljica, bo na Grajskem trgu s starinskim priborom za čiščenje čevljev »razčistila«, ali si Rudolf Maister poleg naziva general zasluži tudi naziv pesnik, ter mimoidoče povabila, da odnesejo s seboj pesem in s tem majhen košček duha moža, ki je ubranil Maribor ter Štajersko pred okupatorjem.

Organizira: MKC Maribor.

Foto Urša Krišelj Grubar


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON

S Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor se z interpretacijo kanoniziranih ter sodobnih avtorjev in avtoric, ki tematizirajo naravo, predstavljajo Marko Kos, Marko Gumzej, Žiga Kokol, Jaka Priteržnik, Gabrijel Plevanč, Jakob Feldin, Vito Slavinec in Tilen Kianec ob spremljavi harmonikaša Lovra Lorberja in pozavnista Tilna Klanca. Mentorici: Tatjana Perič in dr. Janja Vollmaier Lubej.

S Šolskega centra in Gimnazije Ravne na Koroškem prihajajo Flegmatiki s pesmimi, objavljenimi v šolski reviji Flegma, Neža Gabrovec, Tadej Gosak, Zala Špoljar Slivnik, Lucija Fortin, Nuša Jehart, Jan Penec, Tamara Rožej, Ana Žiberna in Špela Ramšak. Mentorica: Lucija Mirkac.

Dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, ki delujejo v kreativni delavnici pesnice Andreje Vidmar, bodo ob glasbeni spremljavi interpretirali avtorsko poezijo, ki bo jeseni izdana tudi v knjižici. Predstavili se bodo Vida Cerkvenič, Nuša Auberšek, Neža Gačnik, Lejla Pogačar, Ema Bohanec, Neli Ribič Kurnik, Gal Pervoršek, Pija Rauter in Gabriela Lešnik.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Srednjo lesarsko in gozdarsko šolo Maribor, s Šolskim centrom in Gimnazijo Ravne na Koroškem ter s Škofijsko gimnazijo Antona Martina Slomška Maribor.


15.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ANDREJ VILČNIK IN BRATKO ZAVRNIK: PROTI TOKU

Mariborskemu kantavtorju Andreju Vilčniku se bo na kitari pridružil Bratko Zavrnik, novinar in »codovec« (učitelj kitare pri KUD Codi). Sicer člana benda Fox and the Poor Guys bosta

tokrat nastopila v akustični preobleki z rock-repertoarjem, ki je sicer prepoznaven, a se ogiba klišejem.

Organizira: MKC Maribor.

 

Foto: Šimen Zupančič, Media24

 

15.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

MLADI GLEDALIŠKI KLUB Z DRUŠTVOM PORTRET

Igra Gledališki klub je zasnovana kot igra v igri. Na odru sledimo prvi vaji učencev, ki se pripravljajo na igro Podnajemnik. Učenci so sošolci, dobro se poznajo, nekateri so kritični bolj, drugi manj. Ob uri za vajo se počasi zbirajo, nekateri celo zamujajo; vsi prisotni se pogovarjajo o igri in nehote raziskujejo medsebojne odnose. Nastopajo: Vida Ornik, Vid Namestnik, Tara Audič Badovinac, Vasilisa Piun, Žiga Ritlop, Rozalija Kac, Alina Kolšek Šalamun in Alina Husejnagić.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Društvom za razvoj kreativnosti in potencialov Portret.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PREVAJALSKI EVROBAROMETER: KONEC IN PIKA

Nagrajeni roman avstrijskega pisatelja in glasbenika Daniela Wisserja Kraljica gora (KUD Sodobnost International, 2024) v ospredje postavlja peripetije tragikomičnega protagonista,  za multiplo sklerozo obolelega še ne petdesetletnika Roberta Turina, ki vegetira v negovalnem domu, priklenjen na invalidski voziček, in načrtuje pobeg v odrešilno Švico. Roman v dramski maniri na humoren način spregovori o etičnih dilemah ob končanju življenja z medicinsko pomočjo, razgalja nevzdržne razmere v zdravstvenih ustanovah in prikazuje dvoličnost sodobne družbe. O prevajalskih dilemah in o literarni predelavi aktualnih vprašanj pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se bosta pogovarjala prevajalka dela Tanja Petrič ter kardiolog in pisatelj Franjo H. Naji, ki se v svojem romanu Noč na obisku (Litera, 2022) prav tako sooča s temo evtanazije. Pogovor povezuje Petra Bauman.

Organizirata: MKC Maribor in Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju s KUD Sodobnost International, s podporo Evropske unije in Javne agencije za knjigo RS.


17.00, SREDIŠČE MARIBORA, ZBIRNO MESTO NA GRAJSKEM TRGU

LITERARNI POSTANKI PO MARIBORU: LITERARNI SPREHOD

Na literarnem sprehodu bo Tonja Jelen prebirala odlomke iz romanov, ki se dogajajo na mariborskih ulicah in izbranih točkah v mestu. Predstavila bo tudi literarne zemljevide, ki sta jih ustvarili z Dijano Božić. Sprehajali se bomo po poteh iz literarnih del Janje Vidmar Pink, Orlanda Uršiča Krušni oče in Toneta Partljiča Veter z vzhoda ter Sebastjan in most.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z združenjem KODA MODRO.

Foto: Peter Tomaž Dobrila


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

STIŠJA S FERIJEM LAINŠČKOM IN MATEJEM KRAJNCEM: IZID PLOŠČE

Pisec in kantavtor Matej Krajnc je uglasbil pesmi Ferija Lainščka in jih z naslovom Stišja objavil na plošči pri Kulturnem centru Maribor (2024). V zbirki je med njegovimi avtorskimi uglasbitvami tudi pesem Mary Ann, ki jo je pred štiridesetimi leti na besedilo Ferija Lainščka uglasbil Oto Pestner. Stišja bodo tokrat zadonela malce glasneje.

Organizira: MKC Maribor – literarni program MKC Črka v sodelovanju s Kulturnim centrom Maribor.


17.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

A CAPPELLA [DOGODEK ODPADE]

Ženska vokalna skupina A cappella, ki pod okriljem KUD Rače deluje že več kot 15 let, je za svoje nastope prejela številna priznanja; nastopala je v programih RTV Slovenije, tudi na Hrvaškem in v Avstriji. Ustanovitelj skupine je Tone Žuraj. Predstavila se bo s slovenskimi in tujimi pesmimi. Nastopajo Anja Lešič, Dora Ožvald, Eneja Lina Berglez, Alja Majcen, Katja Vasić, Lucija Dajčman, Teja Fuchs in Eva Mustafa.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Rače.

Foto: Tone Žuraj


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

LITERARNI VEČER Z MILANOM NOVAKOM IN LJUBICO RIBIČ

Milan Novak je človek plesa, poezije in risbe, ki deluje v Sloveniji in na Balkanu. Od leta 2014 živi v Varaždinu na Hrvaškem, od koder prihaja tudi pesnica in prevajalka Ljubica Ribič, predsednica Društva za propagando kulture Ritam misli, ki piše poezijo in kratko prozo v standardni hrvaščini, kajkavščini in slovenščini ter prevaja iz slovenščine.

Organizacija in izvedba: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor in ZKD Maribor.


19.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA - BARCODA

ZA ROBOM JEZIKA – VELIKO PESNIŠKO BRANJE

Pesnice Kristina Kočan, Danica Križanič Müller, Petra Bauman, Lidija Gačnik Gombač, Ana Svetel, Nežka Struc in Nevenka Miklič Perne bodo brale izbrane pesmi iz svojega opusa iz antologije sodobnih pesnic Maribora Za robom jezika, ki jo je uredila pesnica in prevajalka Kristina Kočan ter je s spremno besedo Petre Kolmančič izšla pri založbi Litera. Antologija Za robom jezika je pomemben kamenček v mozaiku, ki na novo postavlja in vrednoti tradicijo ženskih ustvarjalk, ob tem pa tudi rekonstruira periodični tok pisave žensk v Mariboru in opozarja na nevidnost nekaterih ustvarjalk, zlasti tistih, ki so v mestu ob Dravi delovale v preteklosti. Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič.

V primeru dežja bo prireditev potekala v klubu BarCoda v Vetrinjskem dvoru.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor v sodelovanju z založbo Litera, KUD Coda in Narodnim domom Maribor.