Back to All Events

Dnevi knjige v Mariboru - Sreda (2. dan)

  • Maribor Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

10.00–13.00, 15.00–18.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA

Na preži smo za dobro knjigo (po ugodni ceni)! Na sejmu boste lahko pri več kot dvajsetih založnikih odkrili vse od vrhunskih romanov, slikanic, pesniških zbirk, knjig za tiste, ki bi se radi naučili česa novega, prevetrili svoj pogled na svet, podarili knjigo ali se okrepili s poletnim branjem.

Vljudno vabljeni, da raziščete bogato, posebno sejemsko ponudbo in z nakupom podprete slovensko knjigo.

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Beletrina, Forum slovanskih kultur, Književno društvo Hiša poezije, Vigevageknjige, Klub kulturnih ustvarjalcev KU KU, Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, Alma Mater Europaea – ECM, Založba Alma Mater Press, Založba AMEU - ISH, Pokrajinski muzej Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Založba ZRC, Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana, Kulturna agencija Petőfi – Petőfi Cultural Agency, Francoski inštitut v Sloveniji, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, Bitcoin knjižnica, Vlado Began – samozaložnik, Dve luni - zavod za poetizacijo sveta.

Spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.

V Bukvarni Ciproš (KC Pekarna) so podaljšali odpiralni čas in vas pričakujejo vse dni v času sejma – vabljeni v največjo bukvarno v Sloveniji!

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.

Foto: Boštjan Lah


10.00, GRAJSKI TRG

NA POTI V DEŽELO ČUDES

Z Društva slovenskih pisateljev je na pot krenilo posebno vozilo. S kovčki polnimi knjig bodo po mestih in manjših krajih k vam pripotovali pisatelji in pisateljice, pesnice in pesniki. Maribor je mesto na poti v deželo čudes. Mesto za postanek. Obiskala ga bo pisateljica in pravljičarka Alenka Spacal. Da skupaj razpremo knjige in uzremo svet, v katerega lahko vstopi le tisti, ki bere.

Produkcija: Društvo slovenskih pisateljev. Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in festivalom 29. Slovenski dnevi knjige v Ljubljani.


10.00, GRAJSKI TRG

S PRAVLJICAMI NA PREŽI

Pravljičarka Alenka Spacal bo pripovedovala ljudske in avtorske pravljice. Najprej bo razkrila, kako so si nekdaj pripovedovali o glasbi, o godcih in o nastanku gosli. Nato bodo ob sodobnih slikanicah pred nami zaživele skrivnosti ustvarjanja, vse od zbiranja besed in prisluškovanja verzom do slikanja podob. S pravljicami poletimo do knjig. Ali kot pravi mala modra sraka v Modrih ptičjih mislih: »Kdor bere, ta leti!« Alenka Spacal je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Ustvarila je pet avtorskih slikanic. Sodobno pravljičarstvo razvija pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Bajalko.

Foto: Gregor Salobir


10.30, PEDAGOŠKA FAKULTETA MARIBOR, PREDAVALNICA 0.100

MARKO KRAVOS: ZLATOROG – PRIPOVED IZ DAVNIH ČASOV

Zlatorog tržaškega pisatelja Marka Kravosa je nastal po različnih ljudskih pripovedih ter zgodovinskih virih, ki govorijo o legendah in mitih iz našega alpskega visokogorja. S prenovo starih pripovednih motivov avtor tako mlade kot odrasle bralce opozarja na pravljično izročilo iz naših krajev, obenem pa v njih obuja odnos do naravnega okolja, ki ga v pravljici poosebljajo bele žene sredi čudežnega vrta v osrčju Triglavskega pogorja, Zlatorog pa predstavlja bajeslovno bitje z večno življenjsko močjo v krvi in rogovju. Ilustracije za knjigo so delo odlične slikarke, ilustratorke in mladinske pisateljice Andreje Peklar, nova knjižna izdaja Zlatoroga pa je ob avtorjevem jubileju izšla pri Založbi Pivec. Pogovor z avtorjem vodi Dragica Haramija.

Organizirajo: Mladinski kulturni center Maribor, Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru in Založba Pivec.

 

Foto: arhiv Založbe Pivec

 

11.00, GRAJSKI TRG

ODPRTJE ULIČNE  RAZSTAVE ILUSTRACIJ: ANA MARAŽ, EVA MLINAR IN TINA VOLARIČ

Mariborska knjižnica je ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, v enotah Mariborske knjižnice pripravila veliko razstavo ilustracij Ane Maraž, Eve Mlinar in Tine Volarič. Izbor ilustracij treh umetnic prinaša tudi v javni prostor razstavo, ki bo v času festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru na ogled na Grajskem trgu, v času Festivala Lent v Art Kampu, do konca poletja pa v Doživljajskem igrišču Betnava.

Produkcija: Mariborska knjižnica v partnerstvu z MKC Maribor in festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru.


11.15, GRAJSKI TRG

BESEDE KOT LES – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE OBLEČENIH KNJIG

Letošnja kolekcija oblečenih knjig je avtorsko delo dijakov Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor, Jana Furmana, Aneja Kavčiča in Roka Krambergerja. Mentorji: Mirjana Kumer, Marjan Kumer, Aljaž Fijačko in Vesna Kolenko. Ulična razstava je nastala v sodelovanju s Festivalom Pranger ter slovenskimi založbami, ki so podarile knjige. Na razstavi, ki vključuje izbrane pesniške zbirke Festivala Pranger, ki so jih izbrali Silvija Žnidaršič, Jelka Kernev Štrajn in Luka Benedičič, so naslednje oblečene knjige slovenskih pesnic in pesnikov; Ana Pepelnik: to se ne pove (LUD Literatura), Tonja Jelen: Od točke nič (Litera), Nina Dragičević: AMPAK, KDO? (ŠKUC, Vizibilija), Vesna Liponik: Jabk (ŠKUC, Lambda) Denis Škofič: Tuskulum (Cankarjeva založba), Matjaž Zorec: Večerna zora (Hiša poezije, LJ), Zdrav Ko Riba/P. Repar: Pot z Unij in naprej (Koščak & Apokalipsa), Lara Božak: Z luknjami v prepihu (Lit. društvo IA, Črna skrinjica, LJ) in Miljana Cunta: Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo (Slovenska matica).

Razstava bo na ogled vsak dan v času trajanja knjižnega sejma. Razstava oblečenih knjig bo na ogled tudi na letošnjem 21. Festivalu Pranger v atriju Kulturnega centra Rogaška Slatina med 4. in 6. julijem 2024.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor v sodelovanju s Srednjo lesarsko in gozdarsko šolo Maribor ter Festivalom Pranger.

 

Foto: arhiv Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor

 

11.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON

S III. gimnazije Maribor prihaja v goste šolska glasbena skupina (Julija Novak, Žana Višnar, Manja Županič, Nina Frangež, Lina Malinger, Zala Ekart, Lučka Perc, Manja Županič, Paul Felix Lovše in Lovro Lešnik), ki bo pospremila pesnike Eneja Ibrahimovića, Roka Meklina, Iris Pisanec Kaučevič, Emo Pristovnik Kajbič in Taro Perdija. Mentorici: Darija Golob Malenšek in Alja Šulič.

S Srednje šole za trženje in dizajn Maribor se predstavljajo Nikolet Hanželj, Lara Janise Šmit, Nika Smovnik, Anja Verhovnik, Lina Libman. Mentorica: Tina Baumhakl.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s III. gimnazijo Maribor in Srednjo šolo za trženje in dizajn Maribor.


15.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PIJANI ČOLN V DELTI JEZIKA, NA TNALU PESMI PA PREHODI: LITERARNI PERFORMANS

Sveže izpod strehe mini založbe Kluba KU KU – cvetober avtorjev in avtoric, ki se predstavljajo z novimi avtorskimi projekti. Na Pijanem čolnu plujejo Bojan Tomažič, Slobodan Janković, Reinhard Padinger, Mateja Pleteršek in Jasmina Dovnik. Skupina si je ime izposodila pri Arthurju Rimbaudu, vabi pa vas tako skrivnostno: »Pesmi so praznik za čutila.«

Peter Andrej se predstavlja s projektom petih albumov v enem CD-boxu V delti jezika, Mojca Andrej s prevodi puščavskih pesmi Prehodi/Transitions, Bojan Sedmak se daje na Tnalo pesmi.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Klubom kulturnih ustvarjalcev KU KU.

Foto: arhiv KU KU


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZLATI SMEH Z MLADIMI IMPROVIZATORJI

Mladi improvizatorji iz ekip Šolske impro lige III. gimnazije Maribor, Gimnazije Celje – Center in Zavoda Rast Ruše pod mentorstvom Mojce Frim se bodo z improviziranimi prizori poklonili nepozabnemu liku Kekca. Nastop pripravljajo ob 140. obletnici rojstva in 80. obletnici smrti njegovega avtorja Josipa Vandota. Brez scenarija, samo po predlogih občinstva, bodo poskrbeli, da boste v eni roki domov odnesli sonce, v drugi pa zlati smeh (in kakšno knjigo!).

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Banda ferdamana in ekipami ŠILE s III. gimnazije Maribor, Gimnazije Celje – Center ter Zavoda Rast Ruše.

Foto: Boštjan Lah


16.55, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PESNIŠKA TERRA INCOGNITA Z ALEŠEM JELENKOM

Pesnik Aleš Jelenko bo s kratkim branjem predstavil zadnjo pesniško zbirko Terra Incognita (KUD Apokalipsa, 2022), ki je bila lansko leto izbrana tudi v program festivala Pranger.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Apokalipsa.

Foto: osebni arhiv


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

GLAS IZPOD SKORJE: PREDSTAVITEV PESNIŠKE ZBIRKE [DOGODEK ODPADE]

Glas izpod skorje (ZRU, 2023) je tretja pesniška zbirka Alenke Mihorič (1958) iz Maribora, ki živi in ustvarja v Dobu pri Domžalah. Knjiga je opremljena z avtoričinimi subtilnimi fotografijami detajlov iz narave. Iz spremne besede urednice: »Skorja […] je membrana, ki ves čas prepušča, menjuje dihe, informacije in poglede v vse smeri.« Pogovor z avtorico Alenko Mihorič bo vodila urednica zbirke in pesniškega portala www.pesem.si, Ana Porenta.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Zavodom za razvijanje ustvarjalnosti.

 

Foto: Gaja Grešak

 

17.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PRELOMNO LETO, PRELOMNI LITER JEZIKA

S povsem svežo številko literarno-jezikoslovne revije Liter jezika se predstavljajo njeni avtorji. Nastopajo: Danijela Konc, Nina Vinšek, Nuša Ornik, Tinkara Kosi, Eva Cimerman, Dominik Škrinjar in Lea Peklar.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Oddelkom za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

 
 

17.30, GRAJSKI TRG

MLADI MLADIM: NA TERENU Z RADIEM MARIBOR

Osrednja mladinska radijska oddaja Mladi mladim prihaja v goste na knjižni sejem in bo v oddaji, ki bo šla v živo z Grajskega trga, napovedala mladinske programe, vključene v letošnji festivalski program.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Radiem Maribor.

 
 

18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

O AVSTRIJSKI LITERATURI V MARIBORU

Avstrijska literatura v Mariboru je slepa pega literarne zgodovine. Marjan Pungartnik je za zbornik Društva nemško govorečih žena, posvečen Doris Debenjak, pripravil krajši pregled vidnejših avstrijskih avtorjev in avtoric, povezanih z Mariborom, raziskoval pa je še naprej ter zbral okrog 130 imen, ki so relevantna za to temo. Spregovoril bo o najvidnejših ter najzanimivejših predstavnikih in predstavnicah te nevidne književnosti.

Organizacija in izvedba: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor in ZKD Maribor.


19.00, VETRINJSKI DVOR, ODPRTI ODER VETRINJCA – BARCODA

LITERARNA POSTAJA Z BARBARO KORUN

Osrednja gostja 27. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru je pesnica Barbara Korun, ki je z vsako pesniško zbirko – od prve Ostrina miline (Mladinska knjiga, 1999) do sedme Idioritmija (Hyperion, 2021) – pomembno zaznamovala slovenski pesniški prostor. Odlikuje jo popolna predanost pesniškemu poslanstvu, ki z njenega gledišča predpostavlja neločljivost etike od estetike, s čimer poezijo do neskončnosti razpre ter pripusti vanjo svet v njegovem mnogoglasju in raznoglasju. Njena poezija je plod velike budnosti, pozornosti v doživljanju, točnosti v beleženju vtisov, čutne razprtosti, mišljenjske neizprosnosti in osebne izpostavljenosti.

Prva zbirka Barbare Korun Ostrina miline (1999) je bila nagrajena kot najboljši prvenec, leta 2010 je dobila nagrado zlata ptica, za četrto zbirko Pridem takoj (2011) Veronikino nagrado, s sedmo zbirko Idioritmija (2021) je bila nominirana za Jenkovo nagrado. Od leta 2013 organizira redna mesečna srečanja ob branju novih zbirk slovenskih pesnic, naslovljena Pesnice za pesnice, za kar je leta 2020 dobila nagrado Mira. Njena poezija je bila objavljena v petnajstih samostojnih knjižnih prevodih in preko osemdesetih antologijah v več kot dvajsetih jezikih. Piše tudi kritike in eseje.

Pogovor z gostjo bo usmerjala Lidija Gačnik Gombač. Glasbeno bodo dogodek obogatili dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

V primeru dežja bo prireditev potekala v zgornji dvorani Vetrinjskega dvora.

Organizira: Mariborska knjižnica v partnerstvu z MKC Maribor – festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru in v sodelovanju s KUD Codo in z Narodnim domom Maribor.

Foto: Maja Pertič Gombač