Nova spletna platforma za boljšo finančno pismenost mladih

Mladinski kulturni center (MKC) Maribor je skupaj z mednarodnimi partnerji iz Grčije in Poljske predstavil spletno platformo z e-tečaji, kjer bodo mladi pridobivali uporabna znanja na področju financ.

V četrtek, 14. aprila, je v prostorih IZUM-a potekal sklepni dogodek evropskega projekta Finančna pismenost za hitrejšo finančno neodvisnost, krajše FinLit. Sodelujoči pri projektu so si prizadevali za večje povezovanje in opolnomočenje mladih na področju finančne pismenosti ob zavedanju, da mladi ob vstopu na trg dela ne poznajo niti osnovnih finančnih pojmov.


Pomanjkanje znanja s področja financ med mladimi

Projekt je potekal vse od novembra leta 2020. Po opravljeni analizi, ki je izpostavila številne potrebe in vrzeli na področju finančne pismenosti mladih iz treh držav partneric v starosti med 18 in 24 let, so izvajalci projekta oblikovali spletno platformo, kjer so dostopni e-tečaji za opolnomočenje mladih na področju finančne pismenosti.

»Opažamo, da med ljudmi obstaja zanimanje za tovrstne vsebine, zato želimo z novimi znanji doseči čim večji krog mladih in starejših. Na tej točki se zdi platforma nadvse uporabna, saj lahko do vsebin dostopa prav vsak posameznik kadarkoli in kjerkoli. V prihodnje pa si želimo izvesti tudi tečaje v živo,« je dejala Lina Valant Sičanović, koordinatorica projekta, sicer pa strokovna sodelavka za pripravo kulturnih programov MKC.

V okviru programa Mladi v akciji je projekt izvajal Mladinski kulturni center Maribor (MKC) skupaj z Mednarodnim inštitutom za implementacijo trajnostnega razvoja Maribor MIITR, poljsko organizacijo Fundacja Europejski Instytut Outsourcingu in grškim Innovation Hive.

Obenem so v okviru projekta organizirali tudi različna izobraževanja za mlade in mladinske delavce, ki bodo nanje prenašali uporabna znanja. 


»Mladi morajo premoženje oplemenititi«

Na zaključni konferenci je mednarodni konzorcij organizacij iz Slovenije, Grčije in Poljske predstavil projektne aktivnosti, razvoj in vsebino e-tečaja ter proces testiranja spletne platforme med mladimi. 

Vsem, ki jih zanimajo osnove osebnega bančništva, naložbe, posojila oziroma ustrezno ravnanje s financami, je tako odslej na voljo celovita ponudba neformalnega učenja na spletu.

Med povabljenimi gosti je bil tudi Jure Ugovšek, urednik revije Moje finance, ki je predstavil vidike finančne svobode ter razpravljal o aktualnih naložbenih tematikah, kot so delnice, kriptovalute, zlato in nepremičnine. »Mladi v današnjih razmerah ne potrebujejo dodatne motivacije, da se pričnejo finančno izobraževati. Ko vstopijo na trg dela, morajo pričeti plemenititi svoje premoženje. Vprašanje je le, kateri produkt izbrati. Za začetnike je denimo zelo zanimiva ljubljanska borza, za tiste, ki želijo preprosto varčevati, pa so vzajemni skladi najbolj preverjena izbira,« je dejal Ugovšek.


E-tečaj in preostale ugotovitve, ki so nastale v sklopu projekta, so na voljo na spletnem naslovu https://finlitproject.eu/


foto: Mitja Lorenčič