Hiper film MFRU

HIPER FILM MFRU   UJA IRGOLIČ, MARKO BATISTA, JOŽE SLAČEK, MIROSLAV NIČIĆ, MARKO ORNIK, SON:D...

NAJAVLJAMO ŽE 20. MFRU

        20. MFRU - MEDNARODNI FESTIVAL RAČUNALNIŠKE UMETNOSTI Mednarodni ...

  • Hiper film MFRU

  • NAJAVLJAMO ŽE 20. MFRU

Izbira jezika

 

 

 

NAJAVLJAMO ŽE 20. MFRU

Logo-MKC

 

 

 

 

20. MFRU - MEDNARODNI FESTIVAL RAČUNALNIŠKE UMETNOSTI

Mednarodni Festival računalniške umetnosti / MFRU 2014 zaokrožuje 20 let raziskovanja svetlih, a tudi temnih plati računalniške umetnosti, ki še nikdar v zgodovini ni bila hkrati tako priročna, istočasno in morda prav zaradi tega pa tudi zmeraj bolj kompleksna. Pogled v prihodnost nakazuje, da bo razvoj tehnologije in tehnike, z njima pa seveda tudi razvoj računalniške umetnosti, še naprej preskakoval stopnice nemogočega in napredoval z globalnimi koraki. Takšnimi, ki so prekrmarili začetke Festivala, ki segajo v leto 1994, vse do današnje točke. Točke 2.0, ki poleg točke interakcijskega preloma modernega svetovnega spleta in načinov njegove uporabe istočasno preveša MFRU v tretje desetletje in tako v docela intermedijsko obdobje.

Med 25. ter 27. septembrom 2014 bo tako že dvajsetič zapored potekal festival MFRU po različnih hiper-lokacijah v mestu Maribor, med drugim v Kinu Udarnik, Vetrinjskem dvoru, GT22 in galeriji Media Nox. Letošnji program spet ponuja ugledna imena. Nastopili bodo Miha Kralj, pionir sintetizatorjev zvoka ter elektronske glasbe v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji, francoski avdio-vizualni dvojec Nonotak; Primož Oberžan, svojevrsten glasbeni mehanik; Baran Gulesen, interdisciplinarni umetnik, če omenimo le nekatere.

Vse intermedijske nastope in delavnice bo teoretsko nadgradil spremljevalni dogodek v obliki simpozija, ki bo v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor potekal v četrtek, 24. septembra 2014, v prostorih galerije UGM. Na simpoziju bodo sodelovali nekateri vidnejši predstavniki teorije s področja intermedijskih umetnosti, med njimi tudi dr. Janez Strehovec, filozof in publicist ter kuratorji, selektorji in organizatorji preteklih festivalov MFRU.

Vljudno vabljeni na MFRU 2.0!

O festivalu

MFRU - Mednarodni Festival Računalniških Umetnosti (v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor) ima v Sloveniji bogato tradicijo, saj skuša z odpiranjem prostora računalniških umetnosti ter privabljanjem širokega spektra interdisciplinarnih gostov že tradicionalno skrbeti za ustrezno umestitev digitalnih in/ali intermedijskih umetnosti tudi v slovensko okolje. Od previdnih začetkov v zgodnjih devetdesetih je Festival nadgrajeval svojo primarno dejavnost in se z letošnjo, že devetnajsto ponovitvijo, umešča med unikume slovenskega medijskega prostora, s čimer je njegovemu idejnemu očetu, Mariborčanu Jožetu Slačku, vizionarsko uspelo postaviti čvrste temelje potencialnemu intermedijskemu razcvetu našega malega mesta.

MFRU predstavlja most med teoretskimi in praktičnimi vsebinami intermedijskim umetnosti. Povezuje jih z digitalnimi mediji, znanstvenimi dosežki, tehnološkimi novostmi. S spodbujanjem interaktivnega sodelovanja različnih smeri digitalnih umetnosti ter njihove integracije v praktično, torej produkcijsko ali pedagoško okolje, omogoča Festival vsakoletno promocijo sodobne umetniško - programske smeri, katere globalni učinek vsakodnevno stopnjuje moderna tehnologija, zato je s tega stališča vloga Festivala kot inkubatorja novih, predvsem domačih mladih avtorjev, še posebej pomembna. Prispeva namreč k dopolnitvi pomembne programske niše, s čimer umešča Maribor med partnerska evropska festivalska mesta.

Festival je namenjen odpiranju oči javnosti ter intermedijskemu raziskovanju pojma in bistva kompleksnosti v okvirih računalniške umetnosti. Gre za razvijajočo se smer, ki je odraz sodobnega časa in odgovor na izzive tehnoloških sprememb, ki jih pred nas postavlja globalno omreženi svet.

Festivalsko dogajanje se osredotoča na dva temeljna vidika. To sta umetniški ter izobraževalni modul, s čimer sledimo osnovnemu cilju transdisciplinarnega mreženja, ki je nujno povezano z raziskovanjem, izobraževanjem ter perceptivnostjo v različnih prostorih sodelujočih umetnikov, ki realni delež izobraževalnega procesa, skozi katerega so šli v okviru formalne izobrazbe, zaradi lastne umetnosti konstantno in nenehno nadgrajujejo, se spopolnjujejo ter izobražujejo.

Izobraževalni oziroma pedagoški pristop MFRU cilja na šolarsko, dijaško in študentsko populacijo vključevati hoče mlade od osnovnih in srednjih šol do študentov. Usmerjenost formalnega izobraževalnega sistema je namreč še zmeraj preveč enosmerna, premalo interdisciplinarna, s čimer ostaja zaprta v ozki domeni lastne znanstvenosti, ki ji v globalni dobi vse bolj topi parafinske peruti. Šolstvo se trmasto oklepa mnenja o nevarnosti pretirane uporabe računalnikov in sodobnih naprav, pri čemer opozarjamo na preprosto dejstvo, da to pravilo velja za prav vsa področja človekovega delovanja in torej ne more biti tu nikakršen aksiom. Vsaka žica, ki jo preveč ali premalo napnemo, ne bo uglašeno brenkala, je rekel že Veliki Debeluh.

Tudi s tega stališča se zdi, da je prav zato še toliko bolj potrebna raziskovanja in predvsem javnega interakcijskega predstavljanja na festivalih tipa MFRU.

Hiper film MFRU

mfru1HIPER FILM MFRU

 

UJA IRGOLIČ, MARKO BATISTA, JOŽE SLAČEK, MIROSLAV NIČIĆ, MARKO ORNIK, SON:DA

Spletni video arhiv, 2010

Gradivo festivala MFRU je dobilo svoje mesto v modernih medijih. Gre za hiper film na DVD nosilcu in na spletni strani festivala, kot tudi v študijskih in univerzitetnih knjižnicah oziroma na katedrah za nove medije ter v arhivih sodobne umetnosti.
MFRU hiper film je skupinski projekt avtorjev iz Maribora, Ljubljane in Beograda, ki preko razvijanja filmske logike in montaže presega linearne strukture in odpira nove možnosti razvoja zgodbe v filmskem mediju. S prenosom v virtualno oziroma spletno in inter-/hiperaktivno okolje hiper film povezuje vse do sedaj vpletene akterje festivala.
Hiper film kot urejena arhivska in spletna baza ponuja povezave s sodelujočimi umetniki in z dogodki. Dokumentarni multimedijski kolaž je dostopen, odprt in pripravljen za pregledovanje iz domala vsake točke tega planeta.

Link do hiper filma: http://www.mkc.si/hiperfilm/