Hiper film MFRU

HIPER FILM MFRU   UJA IRGOLIČ, MARKO BATISTA, JOŽE SLAČEK, MIROSLAV NIČIĆ, MARKO ORNIK, SON:D...

NAJAVLJAMO ŽE 20. MFRU

        20. MFRU - MEDNARODNI FESTIVAL RAČUNALNIŠKE UMETNOSTI Mednarodni ...

  • Hiper film MFRU

  • NAJAVLJAMO ŽE 20. MFRU

 

 

 

MFRU/KIBLIX 2015

 VABI

 da se nam pridružite na promocijski stojnici

15. in 16. avgusta 2015 v mestnem parku Maribor

na Poletnem Art Kampu

 Pridružite se nam, zaužijete in se navdihnite ob

promociji izobraževalnega programa

mednarodnega festivala MFRU KIBLIX 2015

 Spoznali boste zametke umetniškega programa

mednarodne festivalske platforme MFRU KIBLIX,

seznanili se boste z umetniki ter se srečali

z drugimi kolegi, prijatelji, znanci ...

Mogoče pa vas čaka tudi povabilo za kreativno izražanje …

 Za več informacij glede izobraževalnega

programa se lahko obrnete na:

Nina Jeza 031 330 275; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Irena Pamič 040 261 931; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

NAJAVLJAMO ŽE 20. MFRU

Logo-MKC

 

 

 

 

20. MFRU - MEDNARODNI FESTIVAL RAČUNALNIŠKE UMETNOSTI

Mednarodni festival računalniške umetnosti MFRU 2014 zaokrožuje 20 let raziskovanja svetlih, a tudi temnih plati računalniške umetnosti, ki še nikdar v zgodovini ni bila tako priročna, istočasno in morda prav zaradi tega pa tudi vedno bolj kompleksna. Pogled v prihodnost nakazuje, da bo razvoj tehnologije in tehnike, z njima pa seveda tudi razvoj računalniške umetnosti, še naprej preskakoval stopnice nemogočega in napredoval z globalnimi koraki. Takšnimi, ki so prekrmarili začetke festivala, ki segajo v leto 1994, vse do današnje točke. Točke 2.0, ki poleg točke interakcijskega preloma modernega svetovnega spleta in načinov njegove uporabe istočasno preveša MFRU v tretje desetletje in tako v docela intermedijsko obdobje.

MFRU bo tako med 25. in 27. septembrom 2014 že dvajsetič zapored potekal na različnih hiper-lokacijah v mestu Maribor, med drugim v Kinu Udarnik, Vetrinjskem dvoru, GT22 in galeriji Media Nox. Letošnji program spet ponuja ugledna imena. Nastopili bodo Miha Kralj, pionir sintetizatorjev zvoka ter elektronske glasbe v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji, francoski avdio-vizualni dvojec NonotakPrimož Oberžan, svojevrsten glasbeni mehanik; če omenimo le nekatere.

Vse intermedijske nastope, razstave in delavnice bo teoretsko nadgradil spremljevalni dogodek v obliki simpozija, ki bo v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor potekal v sredo, 24. septembra 2014, v prostorih galerije UGM. Na simpoziju bodo sodelovali nekateri vidnejši predstavniki teorije s področja intermedijskih umetnosti, med njimi tudi dr. Janez Strehovec, filozof in publicist ter kuratorji, selektorji in organizatorji preteklih festivalov MFRU.

Vljudno vabljeni na MFRU 2.0!

 

Otvoritev 20. MFRU

nonotak lsMladinski kulturni center Maribor Vas vljudno vabi na uradno/svečano otvoritev

20. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti - MFRU 2014.

Otvoritev bo potekala v konferenčni dvorani Vetrinjskega dvora

dne 25. 9. 2014 ob 19. uri.

Ob otvoritvi si boste lahko ogledali še razstavo v prostorih Vetrinjskega dvora

in takoj po otvoritvi prisostvovali performansu francoskega AV dvojca Nonotak.

Vabljeni!

Foto: Nonotak

 

  

O festivalu

MFRU - Mednarodni Festival Računalniških Umetnosti (v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor) ima v Sloveniji bogato tradicijo, saj skuša z odpiranjem prostora računalniških umetnosti ter privabljanjem širokega spektra interdisciplinarnih gostov že tradicionalno skrbeti za ustrezno umestitev digitalnih in/ali intermedijskih umetnosti tudi v slovensko okolje. Od previdnih začetkov v zgodnjih devetdesetih je Festival nadgrajeval svojo primarno dejavnost in se z letošnjo, že devetnajsto ponovitvijo, umešča med unikume slovenskega medijskega prostora, s čimer je njegovemu idejnemu očetu, Mariborčanu Jožetu Slačku, vizionarsko uspelo postaviti čvrste temelje potencialnemu intermedijskemu razcvetu našega malega mesta.

MFRU predstavlja most med teoretskimi in praktičnimi vsebinami intermedijskim umetnosti. Povezuje jih z digitalnimi mediji, znanstvenimi dosežki, tehnološkimi novostmi. S spodbujanjem interaktivnega sodelovanja različnih smeri digitalnih umetnosti ter njihove integracije v praktično, torej produkcijsko ali pedagoško okolje, omogoča Festival vsakoletno promocijo sodobne umetniško - programske smeri, katere globalni učinek vsakodnevno stopnjuje moderna tehnologija, zato je s tega stališča vloga Festivala kot inkubatorja novih, predvsem domačih mladih avtorjev, še posebej pomembna. Prispeva namreč k dopolnitvi pomembne programske niše, s čimer umešča Maribor med partnerska evropska festivalska mesta.

Festival je namenjen odpiranju oči javnosti ter intermedijskemu raziskovanju pojma in bistva kompleksnosti v okvirih računalniške umetnosti. Gre za razvijajočo se smer, ki je odraz sodobnega časa in odgovor na izzive tehnoloških sprememb, ki jih pred nas postavlja globalno omreženi svet.

Festivalsko dogajanje se osredotoča na dva temeljna vidika. To sta umetniški ter izobraževalni modul, s čimer sledimo osnovnemu cilju transdisciplinarnega mreženja, ki je nujno povezano z raziskovanjem, izobraževanjem ter perceptivnostjo v različnih prostorih sodelujočih umetnikov, ki realni delež izobraževalnega procesa, skozi katerega so šli v okviru formalne izobrazbe, zaradi lastne umetnosti konstantno in nenehno nadgrajujejo, se spopolnjujejo ter izobražujejo.

Izobraževalni oziroma pedagoški pristop MFRU cilja na šolarsko, dijaško in študentsko populacijo vključevati hoče mlade od osnovnih in srednjih šol do študentov. Usmerjenost formalnega izobraževalnega sistema je namreč še zmeraj preveč enosmerna, premalo interdisciplinarna, s čimer ostaja zaprta v ozki domeni lastne znanstvenosti, ki ji v globalni dobi vse bolj topi parafinske peruti. Šolstvo se trmasto oklepa mnenja o nevarnosti pretirane uporabe računalnikov in sodobnih naprav, pri čemer opozarjamo na preprosto dejstvo, da to pravilo velja za prav vsa področja človekovega delovanja in torej ne more biti tu nikakršen aksiom. Vsaka žica, ki jo preveč ali premalo napnemo, ne bo uglašeno brenkala, je rekel že Veliki Debeluh.

Tudi s tega stališča se zdi, da je prav zato še toliko bolj potrebna raziskovanja in predvsem javnega interakcijskega predstavljanja na festivalih tipa MFRU.

MFRU 2014 - program

24. september 2014

Simpozij v UGM:

Jože Slaček, dr. Janez Strehovec, dr. Maja Murnik, prof. Vojko Pogačar, Peter Tomaž Dobrila, dr. Petja Grafenauer, Jaka železnikar ...

25. - 27. september 2014

performansi v Kinu Udarnik:

Miha Kralj (SI), Nonotak (FR), Miha Ciglar (SI), Primož Oberžan (SI), Jara Vogrič (SI)

25. - 27. september 2014

Razstava v Vetrinjskem dvorcu, Media Nox in GT22:

Maša Jazbec (SI), Zoran Srdič Janežič (SI), Borut Savski (SI), Dino Karailo (ČG), Abaz Dizdarević (ČG), Bogdan Soban (SI), Monika Pocrnjič (SI), Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) - podiplomski študentje pod mentorstvom Sreča Dragana in Dušana Bučarja

25. - 27. september 2014

Predavanja in predstavitve umetnikov:

Dušan Slavinec (SI), Tomaž Grušovnik (SI) Maša Jazbec (SI), Zoran Srdič Janežič (SI), Borut Savski (SI), Dino Karailo (ČG), Abaz Dizdarević (ČG), Bogdan Soban (SI), Monika Pocrnjič (SI), Baran Güleşen (TR), študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO)

 

Predstavitev animacij v Kinu Udarnik:

Ars Electronica Animation Festival je zbirka vseh vnosov v 2013 Prix Ars Electronico, v kategorije: animacije / film / VFX. Ponuja pregled perspektiv in stališč umetnikov po vsem svetu, in prepričljivo dokumentira ne le eksplozivno rast žanra, ampak tudi njeno čudovito vsebinsko in slogovno raznolikost.

Delavnice:

3D tiskanje, Robocup – delavnice plesnih robotov,  MariborScore – Gaming Lounge: sprostitveno-igralni kotiček z video igrami, Monikin PR kotiček, Ko pridelava hrane postane umetnost (SŠC Ptuj/elektro-rač. šola, mentor Franc Vrbančič), Magična Kupola (OŠ Gorišnica, mentor Boštjan Rihtar)

Spremljevalni dogodki:

Planetarium, Hodi Mesto-večmedijski performans (in situ)