MFRU-KIBLIX 2015: LIFT ME UP

mfru kiblix 2015
Mladinski kulturni center (MKC) Maribor
Kulturno izobraževalno društvo (KID) KIBLA
 
MFRU-KIBLIX 2015: LIFT ME UP
Festival: 7. - 9. 10. 2015
Razstava: 7. 10. - 23. 10. 2015
Lokacija: KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor, Slovenija

Več na: www.mfru-kiblix.si
 

Mednarodna festivalska platforma MFRU-KIBLIX se vrača letos z navdihujočo energijo 21. stoletja v luči slogana Lift ME up! z namenom eksemplaričnega povezovanja umetnosti, znanosti in tehnologije v intermedijsko up-to-date celoto, ki nadgrajuje pretekla uspešna leta festivalskega dogajanja MFRU in KIBLIX v Mariboru. 

V evropskem letu svetlobe in svetilnosti, ki umetelno naznanja vsesplošni izhod iz temačnosti modernosti, se omenjeni problematiki priključuje tudi festival MFRU-KIBLIX 2015 – k luči, k svežemu zraku, k umetnosti. Izključno navzgor.  Lift me up and elevate yourself!

Vsaka instalacija je zato v svojem bistvu interaktivno umetniško delo, ki nam daje vizualne in/ali zvočne izkušnje; gre za transformiranje resničnosti. Vsakodnevno rutinsko življenje, vključujoč vse banalnosti, vrednote, užitek, počitek, se razvija v edinstven virtualen »ekosistem«. Festivalski koncept MFRU-KIBLIX hoče tematizirati odnose med družbo, sistemom in tehnologijo: tematiziranje družbenih dogajanj s tehnološkimi presežki in opominjanje na nespodobnost sodobne modernosti, ki je načrtno odvrgla kompas humanizma, je poslanstvo festivalske platforme MFRU-KIBLIX. Umetniške instalacije tako (med drugim) vsebujejo razvoj naravnih elektronskih sintetizatorjev, ponujajo vnovični premislek o teoriji litosfere, po kateri potujejo zvočni valovi. Še več. Združujejo človeka s tehnologijo.

Ponovno združena mednarodna festivalska platforma dogajanje predstavlja v mariborskem KIBLA Portalu, stari tekstilni tovarniški hali na 2000m2, ki festivalske enote združuje na eni lokaciji. Tako se bodo družili umetniki, kulturni delavci, raziskovalci, znanstveniki, izobraževalci ter obiskovalci, željni znanja o znanstveno-tehnološko-umetniškem teoretičnem in raziskovalnem delu. Festivalska platforma združuje ljudi, ki so pripravljeni deliti in izkusiti ustvarjalne oblike umetniškega eksperimentiranja in interpretacije; zajema interakcijo z različnimi ciljnimi publikami ter nagovarja k aktivnemu sodelovanju vse, zlasti mlade, študente, kreativce, strokovnjake ... Kultura in znanost kot panogi se prepletata ter pri tem na konstruktiven način izmenjujeta kulturne modele kritičnega razmišljanja, aktivizma in eksperimentiranja z znanstvenimi metodami, raziskovalnim delom in znanjem.

Preberite več: MFRU-KIBLIX 2015: LIFT ME UP

O festivalu

MFRU - Mednarodni Festival Računalniških Umetnosti (v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor) ima v Sloveniji bogato tradicijo, saj skuša z odpiranjem prostora računalniških umetnosti ter privabljanjem širokega spektra interdisciplinarnih gostov že tradicionalno skrbeti za ustrezno umestitev digitalnih in/ali intermedijskih umetnosti tudi v slovensko okolje. Od previdnih začetkov v zgodnjih devetdesetih je Festival nadgrajeval svojo primarno dejavnost in se z letošnjo, že devetnajsto ponovitvijo, umešča med unikume slovenskega medijskega prostora, s čimer je njegovemu idejnemu očetu, Mariborčanu Jožetu Slačku, vizionarsko uspelo postaviti čvrste temelje potencialnemu intermedijskemu razcvetu našega malega mesta.

MFRU predstavlja most med teoretskimi in praktičnimi vsebinami intermedijskim umetnosti. Povezuje jih z digitalnimi mediji, znanstvenimi dosežki, tehnološkimi novostmi. S spodbujanjem interaktivnega sodelovanja različnih smeri digitalnih umetnosti ter njihove integracije v praktično, torej produkcijsko ali pedagoško okolje, omogoča Festival vsakoletno promocijo sodobne umetniško - programske smeri, katere globalni učinek vsakodnevno stopnjuje moderna tehnologija, zato je s tega stališča vloga Festivala kot inkubatorja novih, predvsem domačih mladih avtorjev, še posebej pomembna. Prispeva namreč k dopolnitvi pomembne programske niše, s čimer umešča Maribor med partnerska evropska festivalska mesta.

Festival je namenjen odpiranju oči javnosti ter intermedijskemu raziskovanju pojma in bistva kompleksnosti v okvirih računalniške umetnosti. Gre za razvijajočo se smer, ki je odraz sodobnega časa in odgovor na izzive tehnoloških sprememb, ki jih pred nas postavlja globalno omreženi svet.

Festivalsko dogajanje se osredotoča na dva temeljna vidika. To sta umetniški ter izobraževalni modul, s čimer sledimo osnovnemu cilju transdisciplinarnega mreženja, ki je nujno povezano z raziskovanjem, izobraževanjem ter perceptivnostjo v različnih prostorih sodelujočih umetnikov, ki realni delež izobraževalnega procesa, skozi katerega so šli v okviru formalne izobrazbe, zaradi lastne umetnosti konstantno in nenehno nadgrajujejo, se spopolnjujejo ter izobražujejo.

Izobraževalni oziroma pedagoški pristop MFRU cilja na šolarsko, dijaško in študentsko populacijo vključevati hoče mlade od osnovnih in srednjih šol do študentov. Usmerjenost formalnega izobraževalnega sistema je namreč še zmeraj preveč enosmerna, premalo interdisciplinarna, s čimer ostaja zaprta v ozki domeni lastne znanstvenosti, ki ji v globalni dobi vse bolj topi parafinske peruti. Šolstvo se trmasto oklepa mnenja o nevarnosti pretirane uporabe računalnikov in sodobnih naprav, pri čemer opozarjamo na preprosto dejstvo, da to pravilo velja za prav vsa področja človekovega delovanja in torej ne more biti tu nikakršen aksiom. Vsaka žica, ki jo preveč ali premalo napnemo, ne bo uglašeno brenkala, je rekel že Veliki Debeluh.

Tudi s tega stališča se zdi, da je prav zato še toliko bolj potrebna raziskovanja in predvsem javnega interakcijskega predstavljanja na festivalih tipa MFRU.

MFRU/KIBLIX 2015

 VABI

 da se nam pridružite na promocijski stojnici

15. in 16. avgusta 2015 v mestnem parku Maribor

na Poletnem Art Kampu

 Pridružite se nam, zaužijete in se navdihnite ob

promociji izobraževalnega programa

mednarodnega festivala MFRU KIBLIX 2015

 Spoznali boste zametke umetniškega programa

mednarodne festivalske platforme MFRU KIBLIX,

seznanili se boste z umetniki ter se srečali

z drugimi kolegi, prijatelji, znanci ...

Mogoče pa vas čaka tudi povabilo za kreativno izražanje …

 Za več informacij glede izobraževalnega

programa se lahko obrnete na:

Nina Jeza 031 330 275; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Irena Pamič 040 261 931; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.