Naj bo knjiga sekira zamrzlemu morju v nas! (F. Kafka)

Mala šola literature v naravi 2013

Gregor Lozar - KopijaRibniška koča v Hudem kotu na Pohorju, 25.-28. julij 2013

Mladinski kulturni center Maribor je leta 2009 ob 20. obletnici delovanja celoletnega literarnega programa MKC Črka prvič pripravil literarni tabor z imenom Mala šola literature v naravi. Literarni tabor, ki so ga udeleženci z navdušenjem sprejeli, se od takrat odvija vsako poletje v idilični naravi Ribniškega Pohorja. Organizatorji vsako leto pripravijo izviren izobraževalni program;  letos bo poudarek na dramatizaciji besedil, v preteklih letih pa so se mentorji in predavatelji skupaj z udeleženci ukvarjali z razmerjem med leposlovno govorico in drugimi govoricami, z literaturo na spletu, z literarnim performansom in oralno prezentacijo literature, v lanskem letu  pa so raziskovali sožitje besed in zvoka/glasbe.

Izhodiščna tema pogovorov, delavnic in predavanj Male šole literature v letu 2013 bo torej dramatizacija literarnih tekstov – udeleženci se bodo podrobno seznanili z žanrom radijske igre, spoznali bodo video poezijo in se naučili pisati kratke scenarije za t.i. sitcom (situation comedy). Vodja programa je programska koordinatorka MKC Črke Petra Kolmančič, ki je k sodelovanju povabila režiserko Ajdo Valcl, književnika Roka Vilčnika in video umetnika Sebastijana Grižona, v izvedbi programa pa sodelujejo tudi Miša Gams, Tomislav Vrečar, Vesna Spreitzer in Nino Flisar. Literarno-glasbeni gost, ki se bo pridružil udeležencem Male literarne šole na Pohorju je pisatelj, prevajalec in glasbenik Klemen Pisk, poleg izobraževalnega dela pa program vključuje tudi umetniške vsebine, športne aktivnosti in izlete v bližnjo okolico.

Podroben program je objavljen na spletni strani MKC Maribor in na omrežju Facebook. Udeležba je brezplačna, na voljo je še nekaj prostih mest. Prijave in dodatne informacije so na voljo na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . 

Fotografija: Arhiv MKC Maribor

Program Male šole literature v naravi