Izbira jezika

English Bulgarian Croatian Czech Danish Finnish French German Greek Italian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Spanish Swedish Ukrainian Albanian Estonian Hungarian
natisni

logo_kulturni_inkobatormkc_logo

Spoštovani!

Vabimo na odprtje in ogled skupinske razstavo Virtualni organizmi, ki bo v torek, 8. 12., ob 18. uri v Kulturnem Inkubatorju, Koroška c. 18, Maribor. Na razstavi Virtualni organizmi sodelujejo s svojimi instalacijami Claudia Cavallaro (Italija), Vesna Krebs (Slovenija), Karl Sims (ZDA) in Nuno Costa, Felipe Jensen (Portugalska).

Letos je dvestoletnica rojstva Darwinia, utemeljitelja teorije o evoluciji, vede o razvoju živih vrst. Njegovo delo je vplivno tudi na področjih kjer se prepletajo biologija, računalništvo in umetnost. Projekt Virtualni organizmi se tako umešča v prizadevanja ob evropskem letu inovacij, ki je posvečeno vlogi povezovanja kulture in znanosti.

Produkcija in razstava je namenjena spoznavanju konceptov U-življenje (Umetno življanja), ki je stično področje biologije, informatike in računalništva in se ukvarja z življenjem, kot bi lahko bilo. Ponazarja kako se skozi selekcijo porajajo raznolikosti, kako evolucijo spodbujati in umetno proizvesti življenje. Računalniki omogočajo oblikovanje drugačnih (teoretično mogočih) modelov življenja, kjer lahko eksperimentiramo z lastno domišljijo. Tako lahko gradimo kompleksne medijske svetove, nekakšne alternativne ali paralelne prostore, ki jih odkrivamo ali vstopamo preko vmesnikov. Avtor knjige Artificial Life Ch. G. Langton je prepričan da se je neka stopnja evolucije zaključila in sedaj se pričenja nova, v smislu da je sredi 20. stoletja človeštvo pridobilo moč, da lahko iztrebi življenje na Zemlji, sedaj pa bomo postopoma zmožni življenje ustvariti. To nudi nove možnosti umetniškemu ustvarjanju, saj ima umetnik priložnost, da dela z umetno naravo in simuliranim življenjem.

Skupinski projekt združuje ustvarjalce iz štirih različnih krajev sveta, ki delujejo na konceptih umetnega življenja. To so prostorske postavitve v razstavišču, postavljene kot »park« konceptov življenj in njihovih biotopov. Sodelujoči tuji in domači umetniki so uveljavljeni in kakovostno potrjeni ter so s svojimi deli sodelovali na številnih odmevnih mednarodnih prireditvah. Nekateri med njimi so se že uspešno predstavili mariborski javnostim ob kakšnih drugih priložnostih.

Razstava bo postavljena na ogled do 18. 12. 2009.

Virtualni organizmi 2

pdf

Kulturni Inkubator je program Mladinskega kulturnega centra Maribor.

 

Investicija ESRR

MKC e-novice

Koledar dogodkov

Junij 2016
P T S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3